Palveluja kotiin ja yksityiselämään


 

 
 
Oma koti kullan kallis, minkälainen on kodin historia? 1910 Amerikan maatila Talo on rakennus, joka toimii ihmisten kotina, joka ulottuu yksinkertaisista asunnoista, kuten nomadisten heimojen alkeellisista majoista monimutkaisiin kiinteisiin puun, tiilen tai muiden materiaalien, jotka sisältävät vesijohtovettä, ilmanvaihtoa ja sähköjärjestelmiä. Useimmissa perinteisissä modernissa talossa on ainakin makuuhuone, kylpyhuone, keittiö tai keittotila ja olohuone. Perinteisissä maatalouden suuntautuneissa yhteiskunnissa kotieläimet, kuten kanoja tai suurempia karjaa (kuten karjaa), voivat jakaa osan talosta ihmisten kanssa. Talossa asuva sosiaalinen yksikkö tunnetaan kotitaloudeksi. Yleisimmin kotitalous on eräänlainen perheyksikkö, vaikka kotitaloudet voivat olla myös muita sosiaaliryhmiä tai yksilöitä. Kotien suunnittelu ja rakenne voivat muuttua myös globalisaation, kaupungistumisen ja muiden yhteiskunnallisten, taloudellisten, demografisten ja teknologisten syiden seurauksena. Erilaiset muut kulttuuriset tekijät vaikuttavat myös kodin tilan rakennustyyliin ja kuvioihin.
Monet ikäihmiset ja liikuntarajoitteiset haluavat asua kotona mahdollisimman pitkään ja siksi heille on tarjolla monenlaisia apuvälineitä kotona pärjäämiseen. Monissa tapauksissa apuvälineet eivät ole ainoa tapa vaan myös ihmisen kotia remontoidaan esteettömäksi, jotta ikäihmisen tai liikuntarajoitteisen olisi helmpompaa asua omassa kodissaan jonkinlaisen palvelutalon tai laitoksen sijaan. Apuvälineitä ja muita palveluja löytyy osoitteesta http://www.invapalvelu.fi/. On myös tapauksia, jolloin pelkät apuvälineet ja asunnon muutostyöt eivät kuitenkaan ihan riitä. Silloin täytyy järjestää jonkinlaista kotisairaanhoitoa tai kotipalvelua ihmiselle avuksi. Aina se ei tarkoita varsinaista sairaanhoitajaa, joskus riittää että kuka tahansa avulias ihminen tulee välillä auttamaan liikuntarajoitteista tai ikäihmistä arjen haasteissa. Toki tällainen henkilö on monesti sairaanhoitaja koulutukseltaan, koska monesti työt vaativat myös terveydenhoidon ammattilaista. Tällaisia palveluja tarjoaa Lempäälän suunnalla http://lemkoti.fi/kotipalvelu-kotisairaanhoito.
Viime aikoina ihmiset ovat alkaneet kotonaan kiinnittää enemmän huomiota ympäristöystävällisyyteen ja sähkön sekä veden säästämiseen. Veden säästö on tärkeä asia ja hyvin helppoa kenelle tahansa. Vähän kun miettii käsiä pestessään tai tiskatessaan, että tarviiko sitä vettä koko ajan laskea täydellä paineella. On myös yrityksiä, jotka tarjoavat erilaisia veden säästö -palveluja varsinkin taloyhtiöille, tällainen on esimerkiksi www.greonia.fi. Vedensäästöähän on pitkään harrastettu jo monissa julkisissa tiloissa. Tai ei pelkästään veden säästöä vaan myös sähkönsäästöä ja luonnonvarojen säästämistä ylipäätään. Esimerkiksi kertakäyttöiset paperipyyhkeet ovat monen mielestä huono ratkaisu ja tuottavat paljon jätettä, siinä mielessä käsienkuivain on huomattavasti luontoystävällisempi valinta. Se tietysti kuluttaa vähän sähköä, mutta nykyiset mallit ovat hyvin viisaita ja sähkönkulutus on pientä, koska ne puhaltavat vain sen lyhyen ajan, minkä kädet ovat kuivausalueella. Toinen julkisissa tiloissa käytettävä ympäristöystävällinen ratkaisu on vedetön pisuaari. Nykyisillä menetelmillä vanha vesipisuaari on nopeasti muutettu uudemman sukupolven versioksi ja siitä tulee vedetön pisuaari. Tällainen ratkaisu on EcoBug. Sen jälkeen pisuaarista voidaan katkaista vedentulo, vettä ei enää tarvita. Hajulukko on mikrobipohjainen, joten se on myös täysin hajuton, kunhan pisuaari pestään säännöllisesti.
 


 

     
           
           
           
           
 
Copyright © 2004-2016 Yhteystiedot: ASQ 0704 Finland | asq0704@asq-0704.org